Deze site heeft als doel om beknopte, maar toch realistische demonstraties te geven van een aantal statistische technieken.

Alle technieken worden gedemonstreerd met behulp van R. Dat is een programmeertaal die bijzonder geschikt is voor het analyseren van data. Meer info daarover vind je op deze Uforasite.

Op deze pagina demonstreren we even hoe de rest van deze website eruit ziet. Je zal snel merken dat de pagina’s een speciale layout hebben met veel kleuren en kaders. Die layout is niet willekeurig, maar dient om alles overzichtelijker te maken.

Het belangrijkste onderscheid is dat tussen R-code en R-output. In R zal je voortdurend instructies geven aan je computer om berekeningen te maken. Die instructies zal je geven in de vorm van code. Je computer gaat aan de slag met die instructies en geeft je het resultaat. Dat is de output.


1 R-code

R-code vind je terug in een lichtblauw kader. Deze kaders bevatten instructies die je kan kopiëren en vervolgens uitvoeren in een R-script.

head(mtcars)


Met een #-symbool is het mogelijk om R-code van wat commentaar te voorzien. Alle code die na het #-symbool staat wordt genegeerd door R. Zulke commentaar zullen we op deze site gebruiken om kort toelichting te geven bij code. (Het is trouwens een goed idee om dat ook in je eigen code regelmatig te doen!)

head(mtcars) # we willen de eerste 6 rijen zien van een dataset genaamd 'mtcars'


Soms vind je korte stukjes R-code ook middenin een stuk tekst. Die code zie je tegen een lichtgrijze achtergrond, bijvoorbeeld mean(mtcars$mpg).


Bovenaan elke pagina vind je een stukje code waarmee je een dataset kan inladen in R. Die code moet je uitvoeren om de code op de rest van de pagina te kunnen uitvoeren.

mijn_data <- read.csv("https://statlas.ugent.be/datasets/interesse.csv")

2 R-output

De output (zeg maar: het resultaat) van de code verschijnt in de console van RStudio. Zulke output wordt op Statlas altijd tegen een oranje achtergrond getoond, bijvoorbeeld:

[1] 21.0 21.0 22.8 21.4 18.7 18.1


3 Andere onderdelen

Klikbare inhoudstafel

Links bovenaan zag je ongetwijfeld al de inhoudstafel staan. Klikken op een titel brengt je naar de overeenkomstige plek op de pagina.


Verborgen inhoud

Om de pagina overzichtelijk te houden zit soms een stukje inhoud verborgen achter een “knop”. Om die inhoud te tonen klik je op de groene regel tekst zoals hieronder. Er klapt dan een extra stukje open.

Toon/verberg het extra stuk

Dit is het antwoord.


Extra uitleg in voetnoten

Voetnoten verwijzen naar een stukje extra uitleg, dat afzonderlijk wordt getoond onderaan. Het getal op het einde van deze zin is klikbaar en brengt je naar de voetnoot.1


Referenties

Veel pagina’s zijn gebaseerd op realistische onderzoeksvragen uit de wetenschappelijke literatuur. Helemaal onderaan die pagina’s geven we krediet aan de tekst of teksten die als inspiratie hebben gediend.



4 Voetnoten


  1. Dit is een voetnoot. Klik op de pijl op het einde van deze zin om terug te keren naar de tekst.↩︎